Hickory golf 2015

                                                 Mariánské Lázně golf 1917

             

Hickory Championship 2015

Termín letošního šampionátu je 22. srpna a bude v opravdu Mariánkách. Náš turnaj bude součástí oslav 110. výročí založení klubu a otevření hřiště v Mariánských Lázních.

Tedy myslím velmi zajímavá akce :-)


Hickory Championship 2015 k 110 letům Mariánskolázeňského golfu

 

 

                                 Historie golf 

                              

15. 8. 2015

Přátelství s Christopherem  Meisterem 

Dnes večer jsem si prohlížel facebook a objevila se mi tam fotka. kde je Christoper Meister a Sofia Lelakowska z Polska se kterou jsem se spřátelil na Hickory Shampionshipu v Motole a další moje kamarádi, které nerozeznám. Zde 

 Christoper Master (Nemečko) Sofie Lekowska ( Polsko ) 

15. 8. 2015

Zpívající fontána 2011 se starými fotkami 

                              

 

14. 8. 2015

Rudolfův Pramen od 1898 do 1987, kdy postavili kopii a starý zbourali  Zde 

14. 8. 2015

Jedna z prvních melodii Zpívající fontány - Mariánské Lázně - Petr Hapka - HUDBA PRO FONTÁNU / The Singing Fountai. Tuto melodii složil Petr Hapka jen pro tuto fontánu 

Zpívající fontána

 

Už nevím v jakém roce se fontána stavěla. Vím že to bylo při rekonstrukci Rudolfová prameni. Který se rekonstruoval podle starého. Potom se ten starý zboural. Také nevím jestli starý byl dál od silnice a nový se stavěl blíž silnici. Když byla postavená Zpívající fontána, tak Petr Hapka složil Hudbu Pro fontánu. Pamatuji si že, když ji hráli tak okolo fontány bylo tolik lidí že nebyla vidět a jenom bylo vidět vodu jak stříká. Tato Hudba pro fontánu byla první. Pak  myslím že Petr Hapka složil další melodie aby se mohli střídat.    

       

14. 8. 2015

Od Antonina Kunšty 

No paráda, samozřejmě že na oslavách 110 let musí být takovéto celebrity, těším se Čau

14. 8. 2015

Seznám přihlášených 

Green deváté jamky a v pozadí green osmé jamky 

 Czech Hickory Championship 2015 Mariánské Lázně  Zde 

4. 8. 2015

Můj první památník

Tento památník mě koupila matka a abych si nechal podepsat a něco napsat od herců a hereček, kteří sedávali u vedlejšího stolů. Přijeli jsme na horu na golf a říkali jsme co kamarádům co mám a jestli mě někdo něco do toho památníku něco napsal. Nikdo se k tomu neměl až profesor Nidrdle mě tam napsal. Potom se památník koloval okolo naších kamarádů říkali já seti tam zvěcním. Tak tam mám lidi kteří už nežijí ale mám tam i co žijí. Foto     

3. 8. 2015 

Fotky z Návštěvy Britského prince Edwarda v roce 2005, kdy Golf club Mariánské Lázně slavil 100 let trvání.  

Bridský princ Edward 

Zde 

3. 8. 2015

Královskému golfovému klubu v Mariánských Lázních je už 110 let

Golfový areál roku 2014, Nejoblíbenější hřiště mezi českými hráči, Nejlepší hřiště podle hlasování Spolku Všudehrálů či mezinárodní ocenění Czech Superbrands Award vyzdvihující nejvýznamnější značky v republice. Za loňský rok posbíral Royal Golf Club Mariánské Lázně na oceněních, co se jen dalo.

Mariánskolázeňské golfové hřiště

„Pro nás to znamená velkou radost i velký závazek zároveň. Uděláme všechno pro to, abychom byli všech svých titulů hodni,“ slibuje za vedení klubu jeho prezident Milan Veselý. Vždyť přídomek královský nezískali v Mariánských Lázních od britské královny Alžběty II. v roce 2003 jen tak.

Ostatně právě otevření hřiště králem Edwardem VII. a výročí 110 let od založení klubu bude letos v Mariánských Lázních vrcholem sezony.

Opat místo panovníka

Psal se 21. srpen roku 1905, bylo pondělí, šestnáct hodin odpoledne, když se ke slavnostnímu odpalu chystal největší panovník světa, nad jehož říší slunce nezapadá. Britský král Edward VII. byl ovšem také trochu tělnatý, takže při slavnostním odpalu předal hůl do ruky tehdejšímu opatovi kláštera v Teplé Gilbertu Helmerovi, který poslal míček elegantním švihem do vzdálenosti nějakých čtyřiceti metrů. Tím bylo hřiště v Mariánských Lázních otevřeno.

Od té doby v létě uplyne už sto deset let a klub si své výročí ve spolupráci s Českou golfovou federací znovu připomene. Tradičně v den svého založení to bude turnajem King’s Cup pořádaným především pro členy klubu.

O den později pak klub uspořádá další z turnajů, tentokrát pro pozvané hosty. „Máme řadu partnerských hřišť a jejich členy samozřejmě zveme,“ dodává Veselý. Sváteční den pak uzavře slavnostní večer v hotelu Golf. „Už v pátek bude ale večer spojený s hudbou a oslavami pro naše členy i v naší klubovně,“ říká Veselý.

Do programu oslav je také na dvaadvacátého srpna zařazený turnaj celoevropské úrovně Czech International Hickory Championship. Hrát se bude, jak už název napovídá, v dobových oděvech a s historickými holemi.

K výročí připravil klub také speciální plakát navazující na řadu grafik od pražského grafika Lukáše Doležala, který připomíná slávu královského klubu. „Členství v našem klubu je stále velmi cenné a spojené je s vysokou prestiží. Máme nádherné historické hřiště a k tomu se váže také spousta reciprocit. Naši členové hrají zdarma nebo s výraznými slevami na hřištích po celé Evropě,“ připomíná Veselý.

To se samozřejmě týká také všech královských hřišť, jimž britská královská rodina titul Royal od roku 1744 uděluje. Takových areálů po světě napočítáte v současné době na čtyřiašedesát. „Vloni byla ke všem těmto hřištím vydaná nádherná kniha od skotského autora a také se u nás hned vyprodala,“ usmívá se Veselý. Na recepci proto přiobjednali dalších padesát výtisků, k dostání by měla být publikace v nejbližších dnech.

Pozvánky do světa

Prezidenty královských klubů a další vybrané osobnosti evropského a světového golfu chtěli do Mariánských Lázní na oslavy také původně pozvat. „Zvedlo by nám to ale astronomicky náklady na akci,“ připomíná Veselý, proč se nakonec rozhodli své pozvánky přehodnotit a na oslavy pozvat přeci jen o něco skromnější pole čestných hostů.

Mezi pozvanými je například současný prezident Evropské golfové asociace Colin Wood, příští prezident EGA Jean-Marc Mommer, někdejší prezident EGA Dieter Usner či generální sekretář The R&A Peter Dawson. Pozvánku dostali také prezidenti všech partnerských klubů, kterých je více než třicet, čímž se v Mariánských Lázních dostali k počtu více než padesáti významných hostů.

V době rozehraného Roland Garros není bez zajímavosti, že klub jednal o účasti na oslavách se svým čestným členem a někdejší světovou tenisovou jedničkou Ivanem Lendlem, který je trojnásobným vítězem grandslamového turnaje v Paříži.

Ve hře je také účast Kláry Spilkové coby nejvýraznější osobnosti současného českého golfu ve světě. „Bohužel už dnes víme, že přijet nebude moci mariánskolázeňský rodák Alex Čejka, který ve stejnou dobu hraje turnaj v Americe,“ dodává Veselý.

Princ nepřijede

V roce oslav svého stého výročí založení klub nadšeně přivítal Jeho královskou Výsost prince Edwarda, hraběte z Wessexu. Další návštěvu některého ze členů královské rodiny ovšem v nejbližší době v Mariánských Lázních nečekají.

„Postup ohledně takové návštěvy je nesmírně složitý. Jednou jsme si tím už prošli a musím říct, že to bylo velké martyrium mnoha a mnoha jednání a různých prověrek,“ říká Veselý.

Prezident mariánskolázeňského klubu ohledně tehdejší návštěvy také předtím osobně mluvil s princi Edwardem i Charlesem při jejich setkání v Británii. „Bylo mi řečeno, že kdokoli z královské rodiny má svůj čas v diáři úplně zamluvený na pět let dopředu. Je o ně obrovský zájem, jen velký neználek by se mohl domnívat, že tato rodina Británii nic nepřináší,“ míní Veselý.

Text převzatý z iDnes/Sport 

6. 7. 2015

Dopisování s Christopherem Meisterem z Hamburku 

 Christoph Maistr v Klánovicích na golfu 28. 8. 2010

Po dlouhé době jsem napsal mému kamarádovi z Hamburku. Napsal jsem mu že už se těším na naše setkání v Mariánských Lázní na Czech Hickory Championship a že tam budu už od 19 do 22 Srpna. S Christopherem Meisterem jsem se seznámil v Hostivaři na Czech Hiskory Championshhip prostřednictvím Jiřího Martinky, který to vše organizuje. Czech Hickory Championship se střídá na hřištích Hostivaře a Lisnice. Vloni to bylo v Karlových Varech a to kvůli 110 let trvání. Letos to bude v Mariánských Lázní, kde se také slaví 110 let trvání.    

3. 1. 2015

Mariánské Lázně 

Do Mariánských Lázní jezdila moje matka ještě jako svobodná s její matkou a bydlely naproti hřišti v hotelu Golf. V roce 1953 matka měla v Mariánských Lázních svatbu s mým otcem Jiřím Hradeckým v kostele  u kolonády. Jednou řekla pokojská v hotelu Golf matce a babičce, proč si nenajdou něco v soukromí, aby nemusely tolik platit. Našla jim ubytování u Jelkala vedle Golf hotelu a také naproti hřišti. Tak se tam nastěhovali. V roce 1955 jsem se narodil a pan Jelkal zvětšil postel, aby mě měli u ruky, kdyby se něco dělo. Každý rok jsme tam jezdili. Já jsem  tam s babičkou zůstával o prázdninách a matka za námi dojížděla.  Jelkal vždy matku vyzvedával na nádraží a na motorce ji vzal k němu domů do Zádubu. V Mariánských Lázních jsem poznal plno lidí od pracujících na veřejných WC až po předsedu Místního národního výboru. Toho a další díky Hanušovi Goldscheiderovi. Ten mě na různá jednání brával sebou a představoval mě jako svého osobního caddie. V roce 1963 se narodil můj bratr Vít a od roku 1964 já a babička jsme zůstali bydlet u Jeikala. Jeikal žemřel a bydleli jsme tam. majitelem toho domů se stala jeho družka nbo msnžrlka to už nevím jak to bylo. Jmenovala se Vítková.  Matka s bratrem bydleli vedle nás v  chatičce, kterých bylo celkem deset a patřili pod hospodu. Když zemřela majitelka Vítková, tak jsme od roku 1969 bydleli všichni ve dvou chatičkách. Nějakou dobu jsme bydleli nad hospodou, kde také bydleli Schovánkovi ze Semil. Také jsme bydleli v Krakonoši v chatičce, v hotelu Panorama a u Hajných.  Několik let jsme bydleli u Korců. Když pan Korec zemřel, tak jeho paní se odstěhovala  do Mariánských Lázní a my jsme s matkou a bratrem bydleli po hotelích. Nakonec jsme bydleli i na ploché dráze v Úšovicích, kde byly také chatičky. Když jsem začal pracovat, tak jsme tam s matkou jezdili už jen na dovolenou, protože babička zemřela. Ještě v roce 1996 jsme měli zamluvený pokoj v hotelu Krakonoš na mezinárodní mistrovství. Matka zemřela a jel jsem tam s paní  Janou Krčmovou. Po skončení mě odvezli Pospíšilovi až domů do Klánovic. Možná, že jsem na některá další místa, kde jsme v Mariánkách přebývali, zapomněl. Mariánské Lázně byl můj druhý domov, mám odtud bezpočet zážitků a přátel, které stále všude na golfu potkávám.          

Historie golfu v Mariánských Lázních 

 Tumba Johanson 

 Berkvist 

 Green 6 jamky 

 Green 9 jamky a v pozadí green 8 jamky 

 Green 14 jamky 

 Karlička Nováková její dcera Dadulka Hradecká a kamarádka Libuše Holubová  před klubovnou 

 Tomášek Hradecký, Dadulka Hradecká a Helen Kropáčová 

 nástup 

 Golf Hotel 

 

Fotky z Facebooku  Antonina Kunšty 

 

 Rodiče Antonina Kunšty s kamarádkou 

 Kumšta otec, Ryšavý a Janoud 

 Tomáši, bydleli jste u pí. Vítkové to je ta vlevo vpravo je maminka Jirky Dvořáka a před ní sedím já. ( Antonin Kunšta )